România la JO de la Rio

Jocurile Olimpice își au originea în Grecia Antică. Se organizau o dată la 4 ani, vara în zilele sărbătoririlor lui Zeus. Participanții la jocuri și spectatorii erau numai bărbații, femeilor le era interzis și sclavilor de asemenea. O deosebire importantă dintre Jocurile grecești și cele moderne este că toate evenimentele atletice indiferent de gradul de importanță erau organizate sub patronajul unei divinități. La Delphi era onorat zeul Apollo, iar în Corint și Nemeea zeul Poseidon. Se credea că zeii le dau atleților forța fizică și abilitatea necesară pentru a putea participa cu succes la Jocuri, și drept urmare, atleții se închinau la zeitățile respective.

jo antice

Prima dată s-a organizat în anul 776 î.Hr Tot în același an  a fost consemnat în Olimpia numele câștigătorului primei curse pe stadion, bucătarul Koroibos din Elis, și se presupune că acest an marchează începutul Jocurilor Olimpice, deși data reală a primelor jocuri este necunoscută. Ultima ediție a jocurilor a avut loc în anul 392, fiind interzise doi ani mai târziu printr-un edict al împăratului roman Teodosiu I, din prejudecată religioasă (acesta era creștin, iar membrilor acestui cult le repugnau toate tradițiile legate de religiile păgâne), el ordonând distrugerea clădirilor Olimpiei.

Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, Grecia în perioada 6 aprilie – 15 aprilie 1896.

250px-Athens_1896_report_cover

Culoarea inelelor olimpice sunt alese pentru a reda culorile ce se regăsesc pe orice steag din lume.

jocurile_olimpice_moderne

Sporturile care se desfășoară la JO moderne sunt: atletism, badminton, baschet, box, caiac canoe slalom, caiac canoe sprint, canotaj, călărie, ciclism BMX, ciclism pe pistă, ciclism pe șosea, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, golf,  haltere, handbal, hochei pe iarbă, înot sincron, judo, lupte, maraton natație, mountain biking, polo pe apă, rugby în VII, sărituri în apă, scrimă, taekwondo,  tenis, tenis de masă, tir cu arcul, tir sportiv, trambulină, triatlon, volei, volei de plajă.

La Jocurie Olimpice organizate anul acesta la Rio, delegația României a avut 98 de sportivi. Am avut reprezentanți la următoarele sporturi: gimnastică artistică, tenis, lupte, atletism, handbal, scrimă, lupte, box, haltere, tenis de masă, judo, gimnastică ritmică, canotaj, natație, tir sportiv, ciclism pe șosea. 

JO-1

Până în prezent România a câștigat medalia de aur la scrimă, argint la tenis( dublu masculin), și bronz la canotaj și haltere.

La scrimă echipa câștigătoare este formată din:

 1. Ana Maria Brânză
 2. Simona Pop
 3. Loredana Dinu
 4. Simona Gherman

La tenis dublu mixt masculin: Horia Tecău și Florin Mergea

La canotaj:

 1. Mădălina Bereș
 2. Laura Oprea
 3. Iuliana Popa
 4. Andreea Boghian
 5. Daniela Druncea
 6. Adelina Cojocaru
 7. Ioana Strungaru
 8. Mihaela Petrila
 9. Roxana Cogianu

La haltere: Gabriel Sâncrăian

Prestația românilor la Rio nu s-a încheiat. În data de 19 august la ora 14 la televiziunea națională va fi proba de 50 km marș, unde concurează Marius Cocioran și Narcis Ștefan Mihăilă. Tot mâine la ora 16:20 o putem susține pe Ana Luiza Filioreanu la gimnastică ritmică – individual compus iar la ora 20:30, proba de 20 km marș feminin concurează Andreea Arsine, Ana Veronica Rodean și Claudia Ștef.

Ultima prestație a românilor la Rio se va încheia la 4 x 400 m  ștafetă feminin la ora 02:40, echipa fiind formată din: Florina Pierdevară, Bianca Răzor, Adelina Pastor, Anamaria Ioniță, Andrea Miklos și Sanda Belgyan.

Poate unii consideră că sportivii români puteau mai mult, dar nu știm cum s-au antrenat, ce emoții au avut. Ceea ce putem face noi este să îi susținem pe sportivii români și sportul românesc.

 

 

Anunțuri

2 gânduri despre “România la JO de la Rio

 1. Buna seara!

  Va multumim pentru inscrierea in SuperBlog si pentru interesul acordat competitiei noastre.

  Pentru ca inscrierea in SuperBlog 2016 sa fie acceptata, este necesar, conform regulamentului (http://super-blog.eu/regulament/), sa va anuntati participarea la competitie intr-un articol publicat pe blogul propriu, cum procedeaza si ceilalti participanti: http://super-blog.eu/participanti/

  Asteptam, asadar, linkul articolului pentru a va putea aproba inscrierea.

  Va multumim si va dorim succes!
  Echipa SuperBlog

  Apreciază

 2. It is the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve read this submit and if I may I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to learn more things about it!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s