Oscar Wilde

800px-oscar_wilde_portrait

16 Octombrie 1854 se naște la Dublin Oscar Wilde. Numele complet este Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde. La fel ca și părinții lui urmează o calea literaturii și de-alungul carierei lui, publică o serie de volume care vor rămâne celebre în literatura britanică dar și dincolo de granițele Imperiului Britanic. Câteva dintre acestea sunt:

  1. Portretul lui Dorian Grey
  2. Ce înseamnă să fii onest
  3. Evantaiul doamnei Windermere
  4. Soțul ideal
  5. O femeie fără imporatanță

Pe lângă aceste opere mai publică și versuri ”Poems” în 1881, povestiri – ”Prințul fericit și alte povești” în anul 1888.

Oscar își arată istețimea de când era în școală. Se remarca la studiul clasicilor, limba greacă și desen, câștigând numeroase premii. După ce finalizează cu succes studiile la Colegiul Trinity din Dublin audiază prelegerile de estetică ale lui John Ruskin la Universitatea din Oxford iar în 1878 după absolvire se mută la Londra.

După 6 ani în 1884, se căsătorește cu Constance Lloyd și au împreună 2 copii: Cyril și Vyvyan.

Viața lui este plină de evenimente plăcute dar și mai puțin plăcute. Devine rapid cunoscut în lumea scriitorilor. Se împrietenește cu Sir Arthur Conan Doyle, susținându-l în publicarea operei care va deveni celebră – Aventurile lui Sherlock Holmes. 

În anul 1886 îl întâlnește pe Robbie Ross cu care va începe o relație homosexuală. Gloria lui Oscar începe a se prăbuși începând cu anul 1891, când îl întâlnește pe lordul Alfred Douglas. Cei doi au o relație inseparabilă și după 4 ani este arestat de poliția londoneză deoarece în aceea perioadă homosexualitatea era interzisă în Imperiul Britanic și este condamnat la închisoare, soția și copiii lui Oscar îl părăsesc, schimbându-și numele în ”Holland”.

La închisoarea din Reading, execută ultima parte a condamnării, unde va scrie o celebră baladă – BALADA ÎNCHISORII DIN READING

În anul 1897 este eliberat, se mută în Franța unde moare singur și uitat de toți. Este înmormântat la cimitirul Pere-Laichaise. 

Chiar dacă a avut o viață plină de suișuri și coborâșuri, opera sa a rămas până în prezent admirată și citită de toți pasionații de literatură.

Vă recomand, dacă vă place Oscar Wilde și/sau sunteți pasionați de cărți polițiste să lecturați cartea: Oscar Wilde și crime la lumina lumânării  de Gyles Brandreth.

oscar-wilde-si-crimele-la-lumina-lumanarii

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/, https://nemira.ro/

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s