Roman pentru doamne de Michal Viewegh – recenzie

Înainte de a ne face o părere despre carte din titlu trebuie precizat că nu este un roman exclusivist. Poate fi citit atât de doamne cât și de domni.

tn1_viewegh_-_roman_pt_doamne_v3.jpg

SURSA: http://www.all.ro/colectia_strada-fictiunii/roman-pentru-doamne.html

Pentru mine această carte a însemnat o provocare. Până acum eu nu am citit nici o carte de un autor ceh. Înainte să descoperim ce ne poate oferi cartea, trebuie să facem cunoștință cu autorul acesteia.

foto-michal-viewegh_44cf08be5f0f3.jpg

SURSA: http://www.dbagency.cz/index.php?s=author&pid=16&name=michal-viewegh

Michal Viewegh s-a născut la Praga pe data de 31.03.1962. A absolvit școala generală în Sázava și liceul în orașul Benešov u Prahy. În anul 1981, este admis la Facultatea de Studii Economice din Praga, renunțând după 3 semestre și timp de câteva luni se întreține lucrând ca paznic de noapte. În anul 1983, este admis la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Caroline din Praga, cu specializarea Pedagogia Limbii și Literaturii Cehe. În 1989 se angajează ca profesor de limba și literatura cehă la școala generală din cartierul Zbraslav. Începând cu anul 1995, devine scriitor cu normă întreagă, trăind exclusiv din scris. Scrie romane, proză scurtă, scenarii de film și articole săptămânale pentru diverse publicații. Cărțile sale s-au vândut în peste 1 milion de exemplare și au fost traduse în peste 20 de limbi, unele dintre romane fiind ecranizate. ”Cum se educă femeile din Boemia(Jak vzdělávat ženy v Čechách)” – Editura ALLFA, 2012 s-a tipărit în 90 000 de exemplare și a fost ecranizat în anul 1997. În anul 2001 a publicat ”Roman pentru doamne(Román pro zeny)” – Editura ALLFA, 2015, ecranizat 4 ani mai târziu.

Miroslav Balaštik spune de Michal Viewegh următoarele:

Cărțile lui Michal Viewegh au depășit demult timp granițele literaturii. Înainte de a întoarce prima pagină, știi că ai în fața nu numai un text, ci, într-un anumit sens, o instituție culturală.

Jakub Jarina spune:

Fără discuție , Michal Viewegh reprezintă unul dintre fenomenele apărute în proza cehă după căderea comunismului.

Iar Der Spiegel spune:

Michal Viewegh este succesorul lui Milan Kundera. Cărțile lui sunt inteligente, dar ușor de citit.

Chiar dacă romanul este scris de un bărbat, acțiunea acestuia este prezentată de o femeie, Laura. Este o tânără care lucrează la o revistă pentru doamne ”Femeia echilibrată” și este în căutarea iubitului perfect. Mama ei, Jana, a avut 2 relații eșuate cu cehi, iar acum are o ură profundă față de acești bărbați, Laura nefiind de acord cu ea.

Jana este o traducătoare profesionistă, femeie cosmopolită și încearcă să își caute marea dragoste în afara granițelor Cehiei. 

După câteva relații, Laura îl întâlnește pe Oliver și se îndrăgostesc. Acest lucru nu o încântă pe mama Laurei deoarece îi cunoaște foarte bine trecutul lui Oliver.

Relația celor 2 este pusă la încercare de ispitele pe care le întâlnesc cei doi. La un moment dat se despart, iar Oliver nu suportă faptul că ea nu mai face parte din viața lui îi trimite câteva scrisori, care vor fi prezente pe tot parcursul romanului. La început nu se înțelege ce vrea să spună Oliver, dar pe parcurs vă veți dea seama.

Acest roman prezintă cum este dragostea postcomunistă într-un mod foarte original, scrisorile lui Oliver fiind unul dintre elemente. La fiecare început de capitol sunt expuse câteva cuvinte care sugerează ce se va întâmpla în capitolul respectiv.

Este unul dintre romanele care nu poți să citești azi câteva capitole și mâine altele. Te face curios de ce se întâmplă în continuare, ce se întâmplă cu Laura și Oliver, rămân sau nu împreună….

Consider că ”Roman pentru doamne” este o carte ușor de citit la o cană de ceai cald, că tot vine iarna, dar te și captivează în același timp. O recomand cu căldură celor care le plac poveștile de dragoste un pic diferite de cele clasice.

Cartea ”Roman pentru doamne” o puteți găsi pe site-ul celor de la Editura ALL.

logo20

Mulțumesc Editura ALL pentru plăcerea de a citi această carte!

Anunțuri

25 de gânduri despre “Roman pentru doamne de Michal Viewegh – recenzie

  1. frumoasa poveste, imi plac cele de dragoste 🙂 imi place cum ai descris cartea dar si ultima parte cu „este o carte ușor de citit la o cană de ceai cald, că tot vine iarna, dar te și captivează în același timp ” mi-a facut pofta de o cana de ceai/ ciocolata cald/a

    Apreciază

  2. M-a facut super curioasa cartea si mi-a placut foarte mult ca ai pus numele personajolor in culori diferite. Mereu imi fug ochii cand vine vorba de numele personajelor si mi se intampla sa fiu nevoita sa recitesc anumite pasaje pentru ca nu am inteles ce se intampla cui 😛

    Apreciază

  3. Pare interesanta cartea, insa cartile de dragoste nu sunt tocmai pe filmul meu. 🙂 Daca vrei sa mai citesti ceva de un autor ceh, iti recomand clasicul „Aventurile bravului soldat Svejk” scrisa de Jaroslav Hasek.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s