Ce a insemnat turismul romanesc pentru anul 2016

Anul 2016 a fost un an plin de evenimente pentru turismul romanesc:

 • targuri regionale, nationale si internationale de turism;
 • agentii de turism ramase fara licenta de turism;
 • deschiderea unor noi centre de informare turistica in Romania;

In perioada 18-20 martie 2016 a avut loc prima editie a Targului de Turism al Olteniei(TTO), la Centrul Multifunctional din Craiova. Prezenti la eveniment au fost agentiile de turism, hoteluri din regiunea Olteniei, studentii de la Facultatea de Stiinte, departamentul Geografie, membrii Asociatiei Zig-Zag, 1TedJob, Traveller Magazine, Mircea Dinescu si multi altii. Avand in vedere ca prima editie a avut succes, in perioada 10-12 martie 2017 se va organiza a 2 a editie a TTO. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul lor, pagina de Facebook.

Am fost si eu prezenta la prima editie a TTO unde am cunoscut o parte din membrii  Zig-Zag si pe Marian Constantinescu, redactor sef al revistei Traveller Magazine. De la dansul am cumparat o carte de tipul 2 in 1. Prima parte se numeste „In turism e vremea lupilor tineri” si a 2 a parte se numeste „In cautarea lupilor tineri – dupa 10 ani”.

Alte targuri de turism in Romania au mai fost in:

 • Cluj-Napoca
 • Timisoara
 • Bacau
 • Constanta
 • Brasov
 • Ploiesti
 • Iasi

Cel mai mare targ de turism din Romania se numeste Targul de Turism al Romaniei care are doua editii, cea de primavara (15-28 Februarie 2016) si cea de toamna (17-20 Noiembrie 2016).

1017069_659951757365493_988356471_n

ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism) a fost si la Targul International GAUDEAMUS, reprezentand o ocazie buna de a promova destinatiile turistice prin intermediul literaturii de specialitate.

1

Romania fost promovata si international, prin participarea la Targurile Internationale de Turism din lume:

 1. IBTM Barcelona, Spania
 2. Targul International de Turism  de la Varsovia, Polonia
 3. WTM Londra, Anglia
 4. Targul International de Turism de la Rimini, Italia
 5. Targul de Turism ITB Berlin, Germania
 6. Targul de Turism IMEX Frankfurt, Germania
 7. Targul de Turism din Los Angeles – Travel & Adventure – SUA
 8. Targul de Turism The Boston Globe Travel Show – SUA
 9. Targul de Turism TTF – Mumbai – India
 10. Targul de Turism Tour Salon, Poznan – Polonia
 11. Targul de Turism IMTM  Tel-Aviv – Israel
 12. Targul de Turism Borsa Intenazionale Del Travel, Milano – Italia
 13. Targul de Turism Destination Show Londra – Anglia
 14. Targul de Turism Matka Helsinki – Finlanda
 15. Targul de Turism Fespo, Zurich – Elvetia
 16. Targul de Turism Les Thermalies Paris – Franta
 17. Targul de Turism CMT, Stuttgart – Germania
 18. Targul de Turism FITUR, Madrid – Spania
 19. Targul de TurismViena Ferien Messe – Austria
 20. The New York Times – Travel Show- SUA

Tot in 2016 au fost retrase licenetele la peste 1300 de agentii de turism, una dintre acestea fiind Mareea despre care in presa romaneasca s-a vorbit foarte mult.

A fost un an plin de evenimente in turismul romanesc. A crescut numarul de turisti straini, 1.3 milioane turisti ( in creste cu 20% fata de anul 2015).  Turismul litoral a avut si el o crestere, cei de la AGERPRESS spun ca a fost cel mai bun sezon din ultimii 6 ani. Aceasta crestere se datoreaza intensei promovari. Chiar daca a crescut numarul de turisti straini veniti in Romania, tot nu este foarte putin in comparatie cu tarile vecine Ungaria sau Bulgaria. Veniturile aduse de turistii straini in Romania reprezinta aproximativ 1.5% din PIB pe cand Ungaria valoarea este de 3-5% din PIB si in Bulgaria 12-14% din PIB.

Trebuie sa investim intr-o promovare „corecta” pentru Romania. Din punctul meu de vedere termenul de „promovare corecta” inseamna o promovare care sa aduca rezultate. Daca o persoana din Asia doreste sa viziteze Romania, trebuie sa-i fie pus la dispozitie toate informatiile necesare : transport, cazare, agrement.

Intr-adevar acest lucru nu se poate realiza peste noapte. Pentru a se dezvolta turismul romanesc trebuie ca personalul din aceasta industrie sa fie calificat. Elevii si studentii care urmeaza studii in acest domeniu sa primeasca toate informatiile pentru a putea performa in domeniul ales de ei.

Sa vedem ce provocari aduce anul 2017 turismului romanesc, pana atunci la multi ani tuturor si un An Nou cat mai roditor!

Anunțuri

21 de gânduri despre “Ce a insemnat turismul romanesc pentru anul 2016

 1. Acum cateva luni parca a fost o stire la tv ca Romania nu a fost bine reprezentata la nu stiu ce targ de turism, ca ne-am facut tara de rusine. Cred ca era vorba despre targul de turism de la Paris. Standul nostru era cel mai urat si prost repreentat, nici macar niste printuri adecvate nu am avut. Daca nu suntem ins tare sa decoram un mic spatiu pentru a atrage turisti, ce sa mai zic de restul? Degeaba avem locuri frumoase, fara promovare nu inseamna nimic.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Avem o tara superba si chiar merita sa fie promovata. din pacate nu intotdeauna se fac cele mai bune alegeri si prezentari, chiar avzusem o stire despre acest lucru.

  Apreciază

 3. Eu consider ca trebuie mai multa implicare si din partea statului in ceea ce priveste turismul romanesc. Strainilor le e greu pentru ca nu exista transport tourist-friendly, viza de Romania se obtine extrem de greu (sau imposibil pentru o groaza de tari), promovarea mi se pare invechica, in stil comunist. Imi place sa sunt agentii si asociatii care fac treaba foarte buna, insa pana la un punct..

  Apreciază

 4. Foarte frumos sincer nu ma gandeam ca exista atat de multe targuri care au ca principal scop promovarea turistmului. In schimb am observat tot mai multi romani care uita ce tara frumoasa avem.

  Apreciază

 5. Din pacate la multe targuri ne prezentam nepregatiti. Avem o tara frumoasa pe care o putem promova fosrte usor daca ne-am pune mintea la contributie. O graamada de oameni cu care am lucrat, din Europa, isi doresc sa se mai intoarca in Romania sa viziteze si sa ne descopere.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Asa cum au afirmat si fetele dinaintea mea, Romania este o tara foarte frumoasa, pacat ca nu e mai mult promovata. Sau mai cu cap, ca „promovata” s-a facut si din cauza romanilor plecati pe afara si care ne-au facut de ras, pe noi ca natie si societate.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s