Ce facem cu patrimoniul nostru?

În zilele noastre, pentru a ne proteja de musafirii nepoftiți avem la dispoziție firme de pază, sisteme de supraveghere de ultimă generație și poliția care este la un telefon distanță, dar cum se apărau înaintașii noștri acum câteva sute de ani? Prin cetăți fortificate.

Perioada în care au început să se construiască cetățile, castelele a fost între secolele XIII-XVI. Peste tot în Europa s-au construit monumente impresionante iar România nu a făcut excepție. Odată cu invazia tătarilor și cucerirea Constantinopolului de către turci, europenii au început să se îngrijoreze pentru siguranța lor.

Castelul Malbork din Polonia

1370353460_f9aa6e7c30db52f

    Sursa foto: https://forum.b-zone.ro/topic/176056-top-10-locuri-de-vizitat-in-polonia/

S-au construit foarte multe fortificații, acest lucru fiind încurajat și de scutirea de taxe fiscale.

Și strămoșii nostri au construit adevărate situri de apărare demne de lăudat, dar din păcate multe dintre ele nu mai există sau sunt într-o stare deplorabilă.

Turnul Spart – Valea Oltului

328-turnu-spart

Sursa foto: http://www.cjsibiu.ro/tara-oltului/turnul-spart/

Scopul fondurilor europene este să sprijine financiar anumite programe: pentru studii, pentru construirea de clădiri pentru cazuri sociale, spitale, creșe etc. printre care și restaurări de monumente cu o valoare culturală și istorică.

Din nefericire o parte dintre proiecte nu au fost finalizate sau au fost prost finalizate deoarece condițiile pe care trebuiau  respectate erau foarte greu de respectat și dacă nu le îndeplineau, banii erau retrași sau în cel mai rău caz mai trebuia dați niște bani în plus.

Ar trebui să urmăm exemplul chinezilor sau japonezilor care își protejează templele lor. Acest lucru ține de tezaurul pe care îl avem iar dacă nu avem grijă de el s-ar putea în scurt timp să îl pierdem și odată pierdut, de nerecuperat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s