Ce știm despre perioada medievală?

Cu toții suntem fascinați de frumusețea castelelor. În foarte multe basme este câte un castel, unde se organizează baluri, sau turnuri în care sunt captive prințesele așteptându-și salvatorii.

Dar cât de multe știm cu adevărat despre castele și cetăți? Care a fost rolul lor în istorie?

De-alungul timpului, omul a trebuit să-și construiască locuința pentru a se feri de pericole: vremea capricioasă, animale sălbatice și posibile atacuri ale altor oameni. Cum facem când trebuie apărat un sat? Se construiește o cetate care să încojoare satul. O cetate nu se construiște oricum și oriunde. În primul rând trebuie să fie poziționată în apropierea unei ape curgătoare. Elementele de bază ale unei bune apărări sunt: valul, șanțul, gardul, zidul, turnul etc.

Studiind puțină istorie, descoperim că între secolele XIII și XVI s-au construit multe cetăți. Scutirea de taxe fiscale a încurajat construcția de fortificații urbane. Cetățile și castelele au devenit instituții. Calitatea inginerească nu a avut limite, dar din păcate cu trecerea timpului și nepăsarea oamenilor acestea s-au degradat.

O parte dintre acestea au supraviețuit condițiilor vitrege până în ziua de azi și pot fi vizitate de turiștii dornici să le afle trecutul. Câteva dintre acestea sunt: Cetatea Devei, Castelului Corvinilor, Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Cetatea Colț, Castelul de la Bologa etc.

Cetățile nu aveau doar funcție militară, ele reprezentau autoritatea, un simbol al puterii militare, economice și sociale. Fondatorii acestora erau: regele, nobilii, clerul catolic. În vremea respectivă, cetățile erau administrate de către castelan. El era reprezentantul autorității regale, nobiliare sau episcopale, de cele mai multe ori fiind și el nobil. Nu oricine putea să devină castelan. Le era interzis celor care erau de altă confesiune, decât cea catolică.  Castelanul avea fie funcție administrativă fie militară. Se ocupa cu colectarea impozitelor, repara podurile, organiza târguri. Având și funcție militară, participa și la expedițiile armatei. În lipsa castelanului, funcția era preluată de vicecastelan.

CASTELAN

Când veneau inamicii (turcii, tătarii) nu atacau zidurile deoarece doreau să păstreze cetatea, după ce o cucereau. În unele sate, unde nu aveau bani să construiască o cetate, se întăreau zidurile bisericilor iar în subsolul acestora se săpau fântâni și depozitau alimente pentru a se refugia  în caz e atac.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre castele și cetăți medievale din România, vă recomand să lecturați ”Cetăți, castele și alte fortificații din România” de Radu Oltean

cetati-castele-si-alte-fortificatii-din-romania-de-la-inceputuri-pana-spre-anul-1540_1_fullsize

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s