Stiinta arhitecturii

Arhitectura este arta mamă. Fără o arhitectură a noastră, nu avem sufletul civilizaţiei noastre proprii. –  Frank Lloyd Wright

Arhitectura a de lungul istoriei a avut parte de multe etape:

  • Arhitectura clasica – reprezinta constructiile realizate manual, existand deja unelte şi dispozitive care permiteau ridicarea edificiilor mari si arcadelor sofisticate. Grecii au promovat acest stil, studiul matematicii servindu-le in proiectarea unor cladiri bine proportionate, in armonie cu peisajul.
  • Stilul romanic – reprezinta arta spatiului european occidental din secolele XI-XIII (Evul Mediu). Stilul romanic a pastrat formele de traditie romana, in care a integrat elemente carolingiene şi bizantine. 
  • Stilul gotic – acopera perioada 1140 – 1500 si este reprezentat de catedrale, biserici, castele din perioada medievala cu scop de apare in caz de atac al inamicilor.
  • Arhitectura renascentista – readuce oamenilor interesului pentru cultura si civilizatia greco-romana, formele geometrice cel mai des intalnite fiind: patratul si cercul pentru plan, cubul si cilindrul pentru edificii.
  • Stilul Baroc –  este un stil care a inceput din Italia, sustinut foarte mult de Biserica Romano-Catolica, fiind cunoscut pentru  monumentalitatea cladirilor si excesivitatea decorarii interioare si exterioare a acestora.
  • Neoclasicism – impune dominatia rigorii, avand ca modele din arta greaca si cea romană.
  • Art Nouveau – este foarte usor de recunoscut prin liniile sale curbe, ondulate, „curgand” firesc, pline de ritmuri sincopate, aidoma unui laitmotiv muzical
  • Modernism – reprezinta miscarea culturala, artistica in care se alatura artele vizuale, arhitectura, muzica şi literatura progresivă care s-a conturat în circa trei decade inainte de anii 1910 – 1914, cand artistii s-au impotrivit traditiilor academice si istorice impuse si considerate standard ale secolelor anterioare.

Acestea fiind doar o parte din cele mai cunoscute etape ale arhitecturii la nivel international. Ne putem mandri si cu stiluri nationale care sunt foarte apreciate la nivel international: stilul brancovenesc, stilul brancusian iar mare parte din cladirile monument din Romania fiind medievale. Ne putem mandri cu multe cladiri minunate din diferite perioade: Manastirea Voronet ( fiind denumita Capela Sixtina a Europei), Castelul Peles, Castelul Corvinilor, Biserica Neagra din Brasov dar si cladiri din perioada contemporana: Palatul Parlamentului, Casa Presei Libere, Castelul din Valea Zanelor (Sibiu) etc. Nici la capitolul parcuri nu suntem in urma: Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, Parcul Regele Mihai I al Romaniei (Herastrau), Parcul National Dumbrava Sibiului.

Ce au in comun toate acestea? Au in spate arhitecti care impreuna cu echipa lor au creat planuri, au masurat fiecare milimetru in parte, au achizitionat materialele potrivite fiecarui stil. Consider ca cea mai mare provocare pe care o are un arhitect este aceea de a restaura ce au facut inaintasii lor. Trebuie sa studieze prima data planurile initiale, sa vada ce a gandit arhitectul, modificarile sa nu deterioreze istoricul locului  si apoi sa isi faca propriul plan de restaurare, plan care trebuie sa respecte anumite reguli de patrimoniu.

Daca o comunitate sau persoane individuale doresc sa construiasca sau sa restaureze ceva, trebuie sa apeleze la sprijinul unor specialisti. Un bun exemplu sunt cei de la AIA Proiect, au un birou de arhitectura in Bucuresti. Consultand site-ul sau facand o vizita la sediul acestora, vei vedea ca au un catalog foarte diversificat. 

aia-proiect

Putem da 2 exemple foarte potrivite pentru care echipa AIA Proiect sunt partenerii ideali. 

  1. Proiecte de case

In functie de ce idei ai tu pentru casa visurilor tale exista multe variante. Poti alege sa ai o casa cu parter, cu etaj, mansarda, din lemn, sau ce idei iti vin la momentul repespectiv. Vizitand site-ul vei vedea atat materiale foto cu modele de case cat si materiale video. In functie de dorintele tale poti filtra rezultatele si sa iti apara doar ce te interseaza pe tine. Apeland cu incredere la ajutorul unui specialist el iti va spune de cat spatiu este nevoie, ce trebuie sa iei in considerare, ce responsabilitati ai dupa ce proiectul va fi gata si cum se va crea totul fara sa afecteze mediul incojurator ( acesta fiind o mare problema in prezent. Daca te vei uita in tara, multe case sunt amplasate foarte necorespunzator cu diminesiuni mai mari decat este necesar afectand tot ce este in jur). Tot timpul cand ai vreo idee, vreo informatie sau pur si simplu o curiozitate, cel mai bine este sa tii legatura cu arhitectul pentru ca el va proiecta ceea ce inseamna casa visurilor tale si nu cred ca ar fi comod pentru nici unul sa revina pentru modificari ce au nu au fost prevenite de la bun inceput.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-09

 

2. Un loc de joaca pentru copiii din cartier

Stim cu totii ca marea problema a copiilor care locuiesc la bloc este locul de joaca potrivit penrtu ei in care sa se poata distra dar si sa fie protejati de eventuale accidentari. Ce are in vedere un arhitect atunci cand doreste sa efectueze planul pentru  locul de joaca: sa fie amplasat in zone aproiate blocurilor pentru a putea fi observati, sa fie departe de strada, sa aibe jocuri potrivite fiecaror categorii de varsta, banci pentru parinti/bunici si cel mai important cosuri de gunoi. O mare problema este curatenia. Majoritatea celor care supravegheaza copiii mai mananca semninte, alune sau alte snacks-uri si marea majoritatea pentru ca nu este un cos de gunoi in apropiere arunca pe jos, oferind un exemplu prost de educatie pentru cel mic. In ceea ce priveste accesorile pentru locurile de joaca trebuie sa fie dintr-un material de calitate: rezistent, culorile sa persiste pentru o perioada indelungata si sa ofere siguranta copiilor ce le folosesc.

Fie ca vrei sa iti construiesti o casa, o cladire de afaceri, spatiu de joaca, important este sa apelezi la specialisti, deoarece ei sunt cei mai in masura sa te ajute in indeplinirea visului. Chiar daca ai cateva cunostinte elementare, nu tu trebuie sa faci planurile, deoarece riscul pentru a gresi este foarte mare. Totul trebuie sa functioneze precum rotitelele unui ceas, daca o rotita este defecta, ea va duce la defectarea toatala.

Articol scris pentru SuperBlog

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s