Independenta financiara

Majoritatea ne dorim sa avem bani, sa nu ducem grija zilei de maine. De cand suntem mici ne jucam jocuri in care erau implicati bani( fie din frunze sau hartii). Ne dorim sa avem bani, multi bani pentru a ne cumpara o casa, masina, vacante si multe altele, fiecare dupa dorintele lui. 

Multi oameni cred ca solutia pentru a-si rezolva probleme este sa aiba multi bani. Aici este greseala cunoasterea incompleta a oamenilor( lipsa de informatii). Nu conteaza cat de multi bani ai, important este cum ii investesti, aceasta inseamna educatie financiara

SDB1.jpg

Educatia financiara o capeti in prima faza de la parinti. Cu siguranta toti i-am vazut pe parintii nostri  cum impart cheltuielile casei, notand fiecare banut, iar noi cand voiam o jucarie ne spuneau sa strangem bani din cei pentru dulciuri. Primii bani pe care i-am castigat erau din cei pe care ii strangeam cand mergeam la colindat de sarbatori. Pe mine parintii m-au invatat ca pentru a strange bani trebuie sa ma gandesc cat de mult am nevoie de obiectul pe care il doresc. Risipa duce la pierdere.

Majoritatea elevilor care doresc sa se inscrie la o facultate de economie se gandesc ca in facultate inveti cum sa faci banii. Intr-adevar inveti cum sa faci bani dar mai inveti si cum sa investesti si care sunt modalitatile cele mai bune investitii. Cu totii ne dorim independenta financiara mai ales cei tineri, ne dorim sa cucerim lumea, dar prin aceasta dorinta care ne anima exista riscul sa facem greseli. 

BCR.svg.png

In ajutorul nostru vin cei de la BCR – Banca Comerciala Romana. Ne ajuta sa invatam cum sa ne punem bazele bugetului personal. Un nou proiect demarat de partenerii de la BCR este Scoala de bani. Acest proiect se adreseaza copiilor, tinerilor dar si adultilor care doresc sa isi sa invete sa devina propriul lor consilier financiar. Pe langa informatiile despre cum sa economisesti si sa investesti, inveti si multe lucruri interesante despre istoria banilor, cum au evoluat, ce modificari au avut de-alungul razboaielor, crizelor financiare etc. Scoala de bani te invata cum sa folosesti tehnologia in avantajul tau prin Internet Banking, Mobile Banking. Studiind istoria, putem invata cum au investit inaintasii nostri, ce tehnologii aveau la vremea respectiva si cat de mult i-a ajutat pentru a dobandi succesul. 

Din pacate, la nivel european si modial, Romania nu are o pozitie prea buna in ceea ce priveste educatia financiara, situandu-se la capatul clasamentului. Acest lucru se poate remedia prin educatie. Noi suntem educati de mici copii sa fim respectuosi, sa avem bune maniere, sa invatam la scoala. De ce educatia financiara nu ar trebui inclusa? Pentru ce invatam noi? Pentru a avea o meserie care sa ne aduca satisfactie financiara. Nu este un lucru gresit doar trebuie gandit cum putem face acest lucru eficient depunand un efort sustinut. Asa nu vei economisi doar bani ci si timp care este foarte pretios. 

Timpul trece, oamenii se schimba. Trebuie sa invatam cum sa devenim independenti financiari, de ce lucruri sa tinem cont, sa citim sa ne informam si sa invatam din experientele celorlalti( bune sau mai putin bune). Niciodata nu ne vom opri din invatat. Este un ciclu continuu de invatare, trebuie doar sa stii la cine sa apelezi.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s