Vara trece, pietrele raman

Cand ne gandim ca vine vorba despre iarna, toti ne gandim la energie. Ca iarna nu-i ca vara stim, caci omul isi face vara sanie si iarna car. In fiecare vara, dupa ce ardem gazu’ de pomana si risipim si bruma de caldura ne gandim cum am putea sa reducem pierderile de energie, banii aruncati pe fereastra prin facturile la curent si la intretinere.

Inteleptul invata din pataniile altora, nesocotitul nici din a sa. Fiind dusa cu pluta in anii studentiei, dar ai mei tinandu-ma pe linia de plutire, nu mi-a pasat de ce inseamna energie,plati de facturi si gigacalorie. La camin fiind imi permiteam sa fac o aroganta in tot insemna resurse, sa las in miez de iarna geamul rabatat fara sa-mi pese cat am consumat.

Cazand din raiul in care eram, am revenit printre muritorii rand platitori de energie si pasatori de gigacalorie. Acum imi pasa de tot ce este energie pentru ca am ales sa stau in chirie si sa fiu independenta de pluta parinteasca.

Dupa o vacanta bine meritata din punct de vedere al caldurii, al risipei de energie si inceputul vietii de persoana responsabila platitoare de facturi, realizez cat de pretioasa este expresia „Cine cauta vremea, pierde vremea”. Cautand o chirie am cautat sa ma gandesc si la materialele folosite in constructia blocului, daca este izolat bine sau nu , daca are termificare sau este in regie propie, Interesandu-ma in detaliu despre fiecare aspect al acestui prim pas catre viata de auto-didact in economisirea de resurse.

Orientalii isi construiau casa din lut si piatra, celtii din lemn, stuf sau nuiele. Pe vremea aceea nu exista conceptul de certificat energetic. Dar defapt ce-o insemna acest certificat energetic?

Certificatul energetic este un document eliberat in conditiile legii de catre specialisti atestati (auditori energetici), cu valabilitate de 10 ani, care atesta performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.

certificat-energetic-24-ore

Pe vremea caselor din lut nu existau speciliasti. Oamenii traiau din ce vanau si plantau. Acum lucrurile stau cu totul altfel. Locuim in blocuri cu etaje numeroase. Cine sta la ultimul etaj are o priveliste de invidiat in comparatie cu cel de la parter. Dar ce ne facem cu iarna si caldura, rasare soarele in toata ziua dar nu se vede intodeauna… si cel de la ultimul etaj are nevoie de caldura precum si cel de la parter, ca doar nu-i mai cu mot.

Bob cu bob isi umfla gaina gusa – asa si noi, putin cate putin reusim sa economisim dar si sa avem caldura pe parcursul iernii. Doar nu o-m fi precum cei care dau drumul la caldura doar cand au oaspeti si in rest stau cu toate hainele pe ei si cateva randuri de paturi.

termografie-constructii-termoviziune-termografia-cladiri

Bun, pana aici toate bune si frumoase, stim ca trebuie sa economism si sa nu facem risipa. Pasul urmator este sa descoperim SURSA. Ce sursa? Pai sursa  pe unde se duce caldura. Avem nevoie de termografie. Ce este termografia? Cu ce ajuta? Ne ajuta in descoperirea bubei, determina zonele unde sunt pierderile de caldura. Cum se fac pierderile de caldura? Nu ai imbracat casa sau nu ai imbracat-o in trendul de iarna (ai incurcat-o cu trendul de vara). De avut grija la locuintele ajunse la o varsta venerabila. Sunt mai sensibile, trebuie intretinute cu mare atentie.

Nu pierde vremea ca sa nu te piarda si ea pe tine

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s