Doctor cu stil

Prima data cand am fost la spital a fost in data de 2 aprilie 1994, intr-o dimineata de sambata ora 7:00 ( foarte harnica) atunci cand m-am nascut. Nu mai tin minte cum arata camera in care statea mama mea, banuiesc ca totul era alb. Timpul a trecut, iar urmatoarea mea vizita la spital a fost la varsta de 3-4 ani cand am fost operata de hernie. Pe asistenetele de atunci le tin minte. Cu ele am avut o experienta mai putin placuta. Trebuia sa imi fie facuta o injectie iar in acel moment am inghetat. Asistentele nu au dat importanta fricii mele pentru injectii si cu o privire rece si o uniforma alba( sterila) mi-au facut fortat o injectia. De atunci am mai fost doar de 2 ori in spital si nu le-am mai intalnit. 

Importanta uniformei cadrelor medicale

A fi cadru medical ( doctor, asistenta, infirmiera etc) reprezinta o meserie nobila. Studentii aboslventi ai Facultatii de Medicina rostesc la sfarsitul ciclului universitar urmatoarele:

Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

 • Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
 • Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
 • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
 • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
 • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
 • Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
 • În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
 • Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
 • Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.

Uniforma medicala, pe langa respectul cuvenit, ar trebui sa inspire importanta sanatatii in viata noastra cotidiana. Nu doar cadrele medicale au obligatia de  a-si respecta uniforma ci si cei din jur care sunt „consumatori” ai actului medical. Fie ca este alba sau colorata, reprezinta o uniforma care arata o vocatie in slujba vietii. 

Unformele medicale sunt de 3 tipuri:

 • albe
 • colorate
 • multicolore.

De cativa ani incoace, trendul in halate medicale s-a schimbat, de la albul pur la culori si bluze medicale cu imprimeuri ce iti creeaza o stare de fericire. In Romania poti gasi magazin online de costume medicale si echipamente de lucruehalate.ro 

costume-unisex-300x251

Avand in vedere ca nu este o placere pentru noi sa mergem la spital cu siguranta starea de spirit ar fi una mai buna daca a-m vedea niste culori sau pisicute jucause pe uniformele cadrelor medicale. Imi si imaginez la sectia de pediatrie, o ploaie de culori, pisicute, fluturasi, floricele etc.  Aceste bluze medicale au un rol important. Copiii nu sunt obisnuiti cu spitalele, iar atunci cand merg, atmosfera trebuie sa fie una primitoare, vesela ( din punct de vedere al uniformei, designul camerei) ajutandu-l pe copil sa nu se gandeasca la faptiul ca este bolnav.

22-300x300

Tu esti constient ca ai o problema de sanatate cand mergi la spital iar aceasta situatie nu bucura pe nimeni. Atunci cand vezi o tematica multicolora in ceea ce priveste uniforma medicala, in subconstient ai o stare mai buna, nu mai este aceeasi imagine sobra, rece. Medicul are rolul nu doar de a trata trupeste omul ci si sufleteste. Trebuie sa il ajute sa inteleaga situatia si sa stie ca medicul, asistentele si infirmierele sunt acolo sa il ajute sa depaseasca acest pas. Doctorul trebuie sa vindece si trupul si psihicul.

Exista o vorba „Omul face haina, nu haina pe om”. Daca doctorul, asistenta sau infirmierea isi respecta munca, acest lucru se va reflecta si in uniforma lor.

Surse:

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s