Ce citesc bloggerii?

Acum cateva saptamani am lansat o provocare pentru cativa prieteni bloggeri – Ce carti citesc acestia, ce ne recomanda? Le multumesc ca au dat curs invitatiei mele si sper sa ne reintalnim si offline!

Oare ne vom potrivi la gusturi, vom descoperi sau redescoperi autori noi sau clasici?

Va las pe voi sa hotarati, spor la citit!

Daniel Botea alias Oltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera,

Blog

Facebook

Instagram

105960534_830807574113505_1957382255754394890_n

Pandemia m-a prins in plina pregatire a disertatiei cu tema „Analiza senzoriala a asocierii vinului cu branzeturile”. N-am avut timp de filme pe Netflix sau de lectura diversa. Am citit mai ales carti despre vin si branza. Sunt genuri diferite, dupa cum vezi din enumerarea urmatoare: un vin, doua vinuri, o branza, doua branzeturi 🙂
In ordine cronologica, a fost mai intai Oenologie, cursul din anul I. Atunci am inteles mai bine vinul, acum mi-am reamintit cateva detalii importante.
Apoi Degustarea vinului, la cursul de la Master pe care l-am inceput in toamna lui 2019 si l-am incheiat in 2020.

104150915_268517634356016_7551115233720430878_n
Informatii despre branza am invatat la cursul de degustator autorizat de branzeturi, n-a fost o carte. Dar apoi, ca sa fac legatura cu vinurile am citit Somelierul – un altfel de manual. Este vorba despre volumul al II-lea, mancarea si vinul, in care branza are o parte importanta in asocierile cu vinul.
Cum le-am descoperit ti-am zis, ce sentimente mi-au lasat? Imi ploua iar in gura, desi mai inainte incercai o branza cu un vin 🙂 

Dana Maria Jugaurs alias – Bilelou

105936425_669707170244731_943552947312288809_n

Blog 

Facebook

Facebook Blog

Instagram

Guerlain – Elysabeth de Feydeau. Am descoperit-o in timp ce cautam carti despre parfumuri, parfumurile fiind marea mea pasiune si totodata domeniul in care lucrez. A fost interesant sa aflu istoria uneia dintre cele mai vechi marci de cosmetice/parfumuri. M-a facut sa ma indragostesc si mai mult de acest domeniu, dar si de casa Guerlain.

Femeia ascunsa – E. G. Scott. O carte pe care am primit-o de la Emil. Nu stiu cum sa o incadrez, e plina de mister si suspans, mi-a trezit spiritul de detectiv si am avut antenele intinse bine tot timpul. Nu am putut sa o las din maini, atat de bine reuseste sa te tina in priza. M-a facut sa ma gandesc la relatii, la teama ca uneori nu ajungem sa il cunoaștem pe cel de langa noi si chiar dupa multi ani exista neincredere.

Scrisoare de dragoste, Mihail Drumes. Am citit-o pentru ca mi-a fost recomandata de atatea ori incat simteam ca e musai. O poveste de dragoste. O iubire care ar fi putut ramane pura pana la sfarsitul vietii daca nu interveneau interesele materiale. M-a facut sa ma gandesc la cat de fragila e iubirea uneori si cum e nevoie doar de o ambitie tampita pentru a o distruge.

Silvia Puiu alias Rayuela

Blog

Facebook

Instagram

Goodreads

106141712_3032891346765378_7926962247710531265_n

Am descoperit plăcerea cititului încă de când aveam 9-10 ani și citeam în același timp cu tatăl meu aceeași carte, așteptându-ne unul pe altul ca să dăm pagina mai departe. De-a lungul timpului, am citit foarte multe cărți care mi-au plăcut și m-au impresionat.

Voi începe, în mod subiectiv, cu povestea Cel mai mic spiriduș scrisă de Laurențiu Badea. Am ales-o pentru că a fost scrisă pentru mine, cadou de Crăciun prin 2011.De-a lungul timpului, a apărut online și în română și în engleză pentru a se bucura și alți copii de ea sau alți adulți cu suflet de copil. E o poveste caldă despre o fetiță pe nume Lilly, iar coperta este desenată de autor. Povestea a primit 5 stele pe Readers’Favorite.

1 m

A doua carte este Joy on Demand de Chade Meng Tan, tipul de la Google, o carte pe care am primit tot de Crăciun direct din America. E o carte optimistă, despre importanța regăsirii sinelui și a identificării micilor bucurii din viața noastră. O putem încadra în zona dezvoltare personală/self-help. Am scris o recenzie în limba engleză pe blogul meu.

2

A treia carte este Prime Time de Jane Fonda, o carte pe care mi-am făcut-o cadou de ziua mea, la început de ianuarie, acum vreo 2 ani. E o carte biografică, dar o carte scrisă de cineva la peste 70 de ani care abordează tema bătrâneții și a intimității. E o carte puternică, inspirațională și optimistă. Mi-am dat seama că a îmbătrâni este un privilegiu și trebuie să ne bucure fiecare fir de păr alb și fiecare rid, arată că suntem oameni, că trăim și avem experiențe. Asta nu înseamnă că nu putem face tot ceea ce ne dorim, indiferent de vârstă.

3

Am precizat doar trei cărți, dar citind între 60 și 100 de cărți pe an, în funcție de an 😊, am foarte multe care îmi sunt aproape de suflet. În ultimii ani, m-am orientat mai mult către biografii și cărți de dezvoltare personală și profesională după ce, în primii 30 de ani de viață m-am axat mai mult pe beletristică. A fost o descoperire a sinelui meu, care m-a determinat să fac mai multe lucruri în viață, astfel că, în 2019, am publicat și eu o carte numită Scrisori pentru studenții mei.

4

Georgiana Mihaila – alias O pisica neagra

106122231_721911011944684_3222452922674340671_n

Blog

Facebook

Instagram

Integrala poeziei de Nichita Stănescu

Pentru că aici vorbim despre ce citesc bloggerii, ei bine, eu mi-aş dori tare mult să regăsesc cât mai multe volume de poezie printre cărţile alese de fiecare. Aşa cum am mai spus în alte rânduri, poezia este mult mai puţin citită şi promovată, din păcate, faţă de proză.

Trecând la subiectul de astăzi, prima mea alegere este Integrala poeziei, semnat de Nichita Stănescu. Numărând nu mai puţin de 818 pagini, volumul constituie o apariţie necesară în peisajul literaturii de ieri şi de azi. Pentru că poezia lui Nichita a rămas neatinsă de vreme, cu o forţă încă proaspătă de a inspira alţi şi alţi poeţi contemporani.

“Poliglot de limbă română”, după cum el însuşi se definea, Nichita Stănescu a reinventat cuvintele, transformându-le în necuvinte.

101425629_983671285381493_5229918969816678400_n

Autoportret pe o frunză de toamnă

E făcut să mă domine neîntregul

zeița fără brațe, zeul fără glezne.

Copacii fără trunchiuri, iarba fără verde,

slalom de alb prin verticale bezne.

Se cațără paianjeni pe tăcerea colțuroasa

și înapoia propriei ei zbateri smulse,

se trage inima-ntr-un trup mai vechi, mai singur,

cu timpul dus, contururi scurse.

E făcut să mă domine neîntregul,

medalie bătură doar pe-o parte

zilele care încep după-amiaza și sfârșesc după-amiaza,

fără să continue mai departe.

Insomnii de Marin Sorescu

Tot din rândul poeţilor mei preferaţi, l-am ales pentru astăzi pe Marin Sorescu, cu inegalabilul şi inconfundabilul său stil.

Însă, voi aminti de un volum de microeseuri: Insomnii. Pentru că unele dintre cele mai frumoase texte scrise de mine au prins contur în perioada (lungă!) în care nu adormeam înainte de miezul nopţii, m-a atras mai întâi titlul. Apoi cuprinsul, din care nu lipsesc Brâncuşi, Iona, Estetica lui Ion Barbu, Michelangelo sau Kafka şi romanul modern. Plus multe altele.

82256895_679285992904502_2096574094970454016_n

La fel ca rândurile din Uşor cu pianul pe scări, toate aceste cronici ale lui Sorescu reprezintă, la rândul lor, o operă de sine stătătoare. În timp ce vorbeşte de Michelangelo sau Kafka, acesta reuşeşte să-şi creioneze atât de frumos gândurile şi impresiile, că mi-a părut că textele sunt prea scurte… Bineînțeles că poetul din Sorescu nu a stat deoparte și astfel a luat naștere această carte în care liricul își face apariția dincolo de așezarea în pagină tipică prozei.

Din prefaţă, am reţinut următoarele:

„Nu am nicio obligație față de nimic. Pot să mă frământ cum se sparge un geam, în ce formă – și de ce se sparge așa și nu cristalizează, ca sarea. Sau dacă nu rămâne ceva în geam, din noi care ne uităm pe geam. Poate nu trece tot dincolo, rămâne ceva azi, ceva mâine. Și măcar o dată, spre sfârșitul vieții, n-ar fi bine să stoarcem ferestrele? Un mijloc de a ne mai lungi viața. […] Oricât m-aș strădui să adorm, oricât aș ocărî insomnia, mă simt bine în ea. Eu mă trag din insomnie – maimuța mea.

Cheia de Junichiro Tanizaki

Şi, ca să nu vorbesc numai despre autori români (deşi nu-mi par deloc mai prejos decât cei străini, ba dimpotrivă), am ales şi Cheia, un volum scris de un japonez, Junichiro Tanizaki.

Întotdeauna m-a atras Japonia. Poate datorită culturii, poate şi datorită poveştilor pe care le-am auzit despre poporul din Ţara soarelui răsare… Cert este că mi-a picat în mână această carte într-un anticariat şi i-am oferit o şansă.

Descrierea de pe coperta a patra m-a atras și ea, la rândul ei, și sună cam aşa:

„În Japonia anilor ’50, încă reticentă la influențele vestice, un bărbat și o femeie, trecuți de prima tinerețe și aparent împăcați cu ideea că sunt departe de a fi compatibili sexual, se hotărăsc separat să își pună pe hârtie frustrările amoroase care le macină altfel tihnita viață conjugală.

Totul pare să fie sub control, atâta timp cât jurnalul fiecăruia nu va fi niciodată citit de celălalt. Dar oare asta este ceea ce vor? Cu fiecare pagină scrisă, autorii descoperă înăuntrul lor dorința mai mult sau mai puțin latentă că gândurile așternute pe hârtie să le fie în cele din urmă citite de partener, pentru a aduce, măcar în ultimul ceas, un strop de pasiune în searbăda lor viață sexuală.

Sobru și totodată senzațional, romanul lui Tanizaki surprinde în mod splendid interacțiunea dintre sexe, redată sub forma a două jurnale paralele care se întrepătrund.”

101678921_950521602035414_2153991644439904256_n

Sper să vă fie de folos recomandările mele de astăzi. În general, scriu recenzii (şi nu numai) pe opisicaneagra.ro şi georgianamihaila.ro. Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invit să răsfoiţi şi recenziile de acolo. Lectură plăcută! ^_^


Un gând despre “Ce citesc bloggerii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s