O masă regală

De ceva timp când vine vorba despre preparatele pentru mese festive, am început să ne concentrăm pe mâncăruri ce sunt mai light din punct de vedere caloric pentru a nu a ajunge la știrile de la ora 5. Eu mereu am avut o fascinație despre familile regale, povestea acestora ( nu știrile can-can) și ar fi o mare onoare pentru familia mea de a avea invitați la masă pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu, soțul acesteia.

Înainte de cumpărăturile pentru masa de Paști, ne-am documentat despre protocolul la o masă festivă cu oaspeți de onoare. Ne-am asigurat ca tot ceea ce tine de pahare, tacâmuri și șervețele să fie dintr-un singur set. Din ce interviuri am găsit cu Majestatea Sa în ceea ce privește masa de prânz sunt următoarele: preparate ușoare, mai mult vegetariene și uneori pește. În ceea ce privesc deserturile se înclină mai mult spre fructe, renuntând la grăsimi, prăjeli și zahăr. Așa că la masa de Paști din acest an vom servi supă cremă de dovleac, sărmăluțe în frunze de viță iar la desert tartă cu lămâie. Pentru o astfel de provocare mă bazez pe ceea ce nu m-a dezamăgit niciodată: electrocasnice Franke. Trei preparate, aparant simple dar cu un gust aparte. Colecția Mythos a fost alături de mine și când am preparat rețetele Juliei Child cu siguranță se va ridica la nivelul oaspeților de onoare.

Bucătărie Mythos – Sursa: frankemagazinonline.ro

Noi deobicei preparăm sarmalele în foi de varză murată dar bunica noastră a pastrat în agenda ei de bucate și o rețetă pentru sarmale în foi de viță. Ingredientele de care avem nevoie sunt:

  • 1 kg carne de vită
  • 1 ceapă mare
  • foi de vită
  • cimbru uscat
  • paste de tomate
  • 100 grame de orez
  • 100 grame stafide
  • 1 ou
  • 2-3 linguri paste de tomate
  • cimbru, boia, sare și piper

Frunzele folosite le-am avut conservate în saramură, dar le-am lăsat o noapte în apă rece la desărat. De asemenea carnea nu am cumpărat-o gata tocată ci l-am rugat pe măcelar să ne toace o bucată proaspătă aleasă de noi. Am adăugat și stafidele deoarece Majestatea Sa are o plăcere pentru mâncarea turcească.

Modul de preparare a fost destul de simplu: am călit ceapa în puțin ulei, am adăugat sarea pentru a nu se arde, apoi orezul, paste de tomate, stafdele, puțină apă și lăsat la preparat pentru 5-7 min. După ce s-a răcit, adaugăm peste carne orezul cu ceapa și restul ingredientelor iar împachetarea sarmalelor a fost o joacă distractivă. Am pus într-o tavă câteva frunze pentru a nu se arde sarmalele, am adăugat foi de dafin, cimbru și câteva linguri de pastă de tomate în apă cât să se formeze un sos. Acest sos îl punem peste sarmale iar înainte de a le pune la cuptor am mai pus câteva foi de viță pentru ale proteja. Le-am pus la cuptor pentru două ore și ghiciți au ieșit delicioase. Și curățenia a fost foarte ușoară având cuptor Franke deoarece are funcția de curățare pirolitică, cuptorul s-a curățat singur și a transformat toate resturile în cenușă ce a fost ștearsă cu ușurință.

Cuptor Franke – Colecția Mythos – sursa: frankemagazinonline.ro

Cuplul regal a fost încântat de faptul că am fost atenți la preferințele lor culinare și masa nu a fost una încărcată, putând savura de la aperitiv până la desert. Emoțiile au fost mari dar nu am lăsat ca acest lucru să se vadă, iar musafirii noștri ne-au invitat la Castelul de la Săvârșin pentru a gusta din preparatele lor și a vizita zona.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s