Cum sa construim o pensiune

Visul meu este pe cale sa se implineasca. Care este acela? Sa am o pensiune. Si nu orice pensiune. O pensiune care sa fie amenajata in toate stilurile traditionale romanesti. Pentru decor am apelat la mari maestri populari.Vom avea si o mica gospodarie unde vom cultiva legume si fructe iar alaturi cateva gaini si o vaca. Se pare ca pana acum totul merge conform planului.

Cu putin timp inainte de marea deschidere primesc un telefon de la un agent C.E care imi spune ca am nevoie de un certificat energetic.  Avand in vedere ca nu stiam ce presupune acest lucru, mi-a sugerat sa ne intalnim zilele urmatoare pentru a discuta mai in detaliu.

Este ora 10 dimineata si deja agentul cu care trebuia sa ma intalnesc ajunsese de cateva minute. Cand l-am vazut prima data am avut impresia ca este James Bond. Era imbracat la costum avea o servieta iar prezenta lui era una impunatoare.

Dupa ce am facut cunostinta, m-a rugat sa detaliez despre afacerea mea. Asculta cu atentie fiecare cuvant pe care i-l spuneam. Dupa ce am terminat ce am avut de spus, mi-a spus ce este un certificat energetic si care este rolul acestuia:

Un certificat energetic reprezinta documentul eliberat in conditiile legii de catre specialisti atestati (auditori energetici), cu valabilitate de 10 ani, care atesta performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.

Conform legii, certificatul energetic se elibereaza de catre auditori energetici atestati, iar obligatia solicitarii lui ii revine proprietarului/investitorului/administratorului cladirii/unitatii de cladire respectiva.

certificat-energetic-Bucuresti-300x225

Avand in vedere ca eu am o pensiune unde fluxul de oameni va fi unul ridicat mi-a spus ca voi avea nevoie de clasa energetica G: reprezentand cladirile cu un consum ridicat de energie,  820 kWh/m²/an.

Mi-a zis de ce acte voi avea nevoie pentru obtinerea certificatului energetic:

  • planurile de arhitectura ale fiecarui nivel al imobilului;
  • memoriul de arhitectura, parte componenta a proiectului de arhitectura (faza DTAC sau PTh).

Ce am apreciat foarte mult la acest agent a fost seriozitatea de care a dat dovada. Chiar daca eu nu stiam nimic despre acest subiect el a fost mereu prezent cu toate informatiile necesare.

Deoarece pensiunea mea este in constructie, eu ca proprietar al acesteia trebuie sa prezint certificatul energetic in original in fata unei comisii in vederea receptiei la terminarea  pensiunii. Pentru ca la inceputul anului s-a modificat legea privind performanta energetica a cladirilor, inseamna ca  trebuie intocmit un  audit energetic, precum si proiectarea, executarea si receptia lucrarilor de interventie, conform normativelor in vigoare.

La deschiderea pensiunii au venit foarte multi oameni inclusiv presa locala. Pot spune ca agentul C.E si-a indeplinit misiunea. Cred ca a fost instruit de James Bond.

 

Articol scris pentru SuperBlog.


Lasă un comentariu