Când basmele devin realitate

Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos. Barbara Tuchman

Lumea copiilor este o aventură. Masa din sufragerie o transformă în fort. Sunt pirați, vânători, supereroi, prințese, zâne, nu există limite. Trăiesc poveștile auzite de la părinții și bunicii lor. Sunt actori de mici. Mereu sunt altcineva. Dar oare cum vor reacționa când vor vedea că sunt ei înșiși eroi de poveste?

Sunt exploratori în orașul lor, au o hartă a comorii, X marchează locul. Pe drum găsesc indicii, în parc, la grădina zoo, trec peste podul ce are dedesubt un râu mare și ajung la castel. Pentru că sunt întunecoase încăperile, cavalerul castelului le luminează drumul cu o torță. Nu îi sperie pe ei nimic, împreună până la capăt. În sfârșit ajung în camera comorii. Sapă și găsesc un cufăr. Îl scot din groapă, îl curăță de pământ, îl deschid și văd o mulțime de galbeni.

De ce să nu trăiască ei această aventură să se vorbească despre ei, nu despre personaje imaginare…

Cărțile pentru copii reprezintă portalul lor spre lumea magică. Doresc să participe la poveste, vor să fie precum eroii lor preferați. Cititul nu este una dintre cele mai dinamice activități. Nu sunt precum desenele animate, în care copilul vede exact ce se întâmplă fără să își imagineze singur. Dar dacă seara înainte de ora de culcare, părinții le citesc copiilor și aud că aceștia sunt personajele principale din poveste, vor dori să asculte mai des sau chiar să citească singuri.

Editura Elefantul meu creează poveștile în care copiii nostri sunt eroi, ei salvează, ei explorează și nu într-o insulă fără nume ci la ei în oraș, având drept camarazi pe tovarășii lor de joacă.

Mi-aș fi dorit să am o carte de povești în care eu sunt eroina principală. Să fiu prințesă la castel, să explorez orașul să mă întelesc cu Prâslea. Să facem o echipă și să luptăm împotriva zmeilor. Sau să călătoresc prin savană să văd animale sălbatice. Să îl întâlnesc pe Regele Junglei și să îmi zică cum gurvenează și care sunt principalele calități ale unui lider.

Hai să readucem tradiția de a oferi cărți cadou. Cum noi adulții avem club de carte asa și cei mici să își creeze propriul club și să trăiască poveștile lor. Acesta este secretul, dacă părinții citesc și copiii citesc.

Nimic nu este mai bun decât să aprinzi pofta şi iubirea de carte; altfel nu creşti decât măgari încărcaţi cu cărţi. Michel de Montaigne

Articol scris pentru proba 10 SuperBlog 2020

Sursa foto: arhiva personală și site-ul Elefantul meu


Lasă un comentariu