Cum economisim timp în bucătărie

Ciorba de burtă, pe cât de iubită de unii, pe atât de displăcută de alții. Este un preparat ce se întâlnește la toate restaurantele și cantinele. În unele locuri este preparată cu ingrediente proaspete, în altele cu ingrediente congelate. Când vine vorba despre calitatea preparatului, elementele luate în calcul sunt: calitatea ingredientelor sau experiența bucătarului. Da sunt foarte importante aceste 2 elemente dar un al treilea aspect este și calitatea ustensilelor ce au fost folosite în prepare: vasele de lut, oale, dar acestea au un timp total de gatire de aproximativ 2 ore. Regina vaselor din bucătarie este oala sub presiune, deoarece reduce timpul alocat gătitului, în cazul ciorbei de burtă aproximativ 45 de minute. Aproape o oră! În acest timp pot aranja masa și curăța bucătăria.

Sursa foto: dajarmagazin.ro

În ceea ce privește achiziția oalei sub presiune trebuie făcută o cercetare mai amplă. Contează volumul acesteia, dacă ocupă spațiu de depozitare, calitatea materialului. Ai zice da, e normal că așa facem cu toate lucruri dar celelalte cum ar fi: tigăi, farfurii, tacâmuri, dar le cumpărăm în număr mai mare, pe când oala sub presiune este doar una. Pentru că sunt limitate plimbările, magazinul online Dajar Romania ne vine în ajutor cu oferte. Oala sub presiune ne ajută foarte mult în economisirea timpului petrecut în bucătărie, mai ales că eu de cele mai multe stau în bucătărie mai mult decât este cazul.

Ingredintele necesare preparării ciorbei de burtă:

  • un sfert de țelină
  • 1 ceapă
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 morcovi
  • 1 kg burtă de vită
  • 2 bucăți de rasol de vită
  • 1 căpățână de usturoi
  • câteva linguri de oțet
  • 300 gr. smântână cu procent ridicat de grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 1 foaie de dafin
  • câteva boabe de piper

Acum că am notat toate ingredientele e momentul să ne punem șorțul (obligatoriu) boneta de chef Michelin (opțional) și să începem preparatul. În oală punem rasolul, burta de vită ( dacă este proaspătă trebuie spălată cu apă, oteț și lăsată în bicarbonat), frunza de dafin, câteva boabe de piper și sare după gust. Peste toate acestea adăugăm apă, punem capacul, pornim aragazul/plita la foc mediu și o lăsăm să fiarbă pentru 30 de minute.

După ce a fiert,o lasăm să se răcească pentru câteva minute. După ce eliberăm aburul, putem deschide capacul oalei, fără nici o problemă. Scoatem rasolul și adăugăm legumele ( țelină, morcov, ceapă, rădăcină de pătrunjel). Legumele sunt doar curățate, fără a mai fi tăiate pentru a le putea scoate mai ușor după ce fierb. Punem capacul și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. După fierbere scoatem legumele și carnea. Legumele pot fi pasate, puse la congelator și avem stoc pentru zile în care dorim preparate rapide.

Cât lăsăm supa la răcit, intr-un vas punem smântâna, gălbenușurile omogenizând totul cu un tel. Când cele două ingrediente s-au contopit, cu un polonic adăugăm din supă, continuând amestecarea. Când supa din vas și cea în care este amestecul de smântână cu ou au temperaturile asemănătoare, turnăm înapoi în oală amestecul ( ouăle fiind deja gătite datorită supei).

Dacă burta este întreagă, după ce s-a răcit o feliem. După ce acest pas este gata, radem usturoiul într-un vas și adăugăm un polonic de supă, îl lăsăm de o parte cât punem punem în oală burta tăiată și rasolul curățat de oase și tăiat în bucăți mici. Adăugăm sare și oțet după gust. Recomandarea mea este să puneți puțin oțet deoarece se întâmplă ca nu tuturor să le placă la fel de acru, separat putând să îți mai pui oțet sau hrean. Amestecăm totul și cu ajutorul unei strecurători, scurgem zeama usturoiului în preparat.

Sursa foto: dajarmagazin.ro

Toată această aventură am avut-o urmărind mai multe rețete dar adaptând-o la gusturile noastre și totul a fost gata (preparatul plus curățarea bucătăriei) înainte de a ajunge mama mea de la lucru. La cafea nu mă bag, ea își cunoaște măsurile.

Vă doresc poftă bună și aștept cu interes rețetele voastre.

Articol scris pentru proba 4 din cadrul Spring SuperBlog 2021


Lasă un comentariu