Anul acesta sunteți invitați la noi la masă. Se anunță vreme frumoasă așa că vom sta în curte. Terasa este pregătită iarba tunsă, voie bună să fie. Vor fi prezente preparatele populare pentru această sărbătoare ( drob, friptură de miel, pască) iar pentru cei cu stomacul sensibil variantele sunt: supă de găluști, chiftele, carne de pui la grătar. Ouăle roșii vor fi prezente, indiferent de categoria de curmanzi.
Povestea pregătirii fripturii de miel este plină de arome. Întâi și întâi punem pulpa de miel într-o pungă, împreună cu ingredientele pentru marinată (sare, piper, boia dulce, usturoi, roz-marin, cimbru, zeamă de la o jumătate de lămâie stoarsă și niște ulei de măsline). Se va lăsa în frigider peste noapte pentru a se ”îmbrăca” mielul de arome. Friptura va fi servită alături de legume (dovlecel, morcovi, ceapă, ardei gras, condimente). Evităm combinarea de carne cu cartofi pentru că va îngreuna stomacul, plus diversificăm legumele.
Pentru invitații cu sensibilitate la stomac, apelăm la carnea de pui la grătar. Nu trebuie să ne agităm că nu vom găsi carne de pui dezosată. Este un mit faptul că rămâne carne crudă pe lângă os. Un truc, pentru pulpe, le rulăm puțin cu sucitorul pentru frăgezime. Comparativ cu mielul care necesită a fi marinat peste noapte, carne de pui nu are nevoie de mai mult de 3 ore. Vor fi 2 categorii de friptură de pui, picante și nepicante. În principal ingredientele de marinare vor fi aproximativ aceleași doar că pentru a ”aprinde” papilele gustative, vom pune dulceață de ardei iute și sos sriracha.
Ouăle au fost vopsite natural folosind: varză roșie, hibiscus, turmeric, foi de ceapă. Evitând problema de crăpa în timpul fierberii, le scoatem din frigider cam cu o oră două din frigider și le ștergem cu o lavetă udă. Pentru culori nealterate recomand folosirea de ouă cu coajă albă.
Cu aceste preparate asortăm câte un tip de vin: pentru friptura de miel, fiind carne roșie, merge foarte bine Cabernet Sauvignon, pentru carnea de pui, fiind carne albă Fetească Regală, iar pentru desert o Tămâioasă Românească. Beciul Domnesc ne răsfață cu varietatea de vinuri ce conține Treimea Vinurilor (Alb, Rose, Roșu) pentru toate gusturile: dulce, demidulce, demisec sau sec. Vinul este o licoare aparte, se poate servi cu orice preparat, de la starer la desert, doar trebuie combinate aromele cu grijă. Eu mi-am descoperit vinul, un rose demi dulce.
Am început această poveste cu mâncarea dar să nu uităm că vinul a fost prezent din totdeauna, mai ales în evenimentele biblice. La Nunta din Cana Galileii când rămân fără vin, Iisus Hristos preface în vin șase vase cu apă în care încăpeau câte 2-3 vedre, adică între 120-180 litri. Dar și la Cina cea de Taină când frânge pâinea și o împarte cu vin ucenicilor lui împreună cu vinul, simbolizând trupul și sângele Domnului.
Mâncarea este pregătită, vinul în carafe, oaspeții sunt pe drum, ne mai trebuie muzică: pentru a începe cu un ritm relaxat punem, blues, jazz, o doină iar pe parcurs creștem puțin ritmul cu o muzică grecească, sârbească sau orice ritm ce invită lumea la dans.
Vă dorim Poftă Bună!